Näin kilpirauhasen liikatoiminta parani - Annin tarina

Suomessa erityisesti naiset kärsivät kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Kilpirauhasen vajaatoiminta on neljä kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta sekä liikatoiminta aiheuttavat hyvin vaikeasti elämää haittaavia oireita. Jokainen joka on kokenut esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnasta johtuvia oireita, tietää miten sanoinkuvaamaton väsymys, nopea syke sekä omituinen koko kehon valtaava rauhattomuus lähes invalidisoi sängynpohjalle toimintakyvyttömäksi. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös aiheuttaa lamauttavaa väsymystä. Hoitovaihtoehdot näihin on usein rajuja, jopa kilpirauhasen osittainen tai kokonaan poisto.

Kilpirauhasen toimintahäiriöiden oireet ja syyt

Suomessa moni kilpirauhasen vajaatoimintaa ja liikatoimintaa poteva kokee hoidon tason ja ymmärryksen hyvin puutteellisena. Monet Free to Heal -kurssilaiset ovat kertoneet hoidattaneensa itseään tämän vaivan kanssa esimerkiksi Saksassa ennen menetelmään tutustumista.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat kiinnostaneet itseäni jo vuosia, sillä minulla on niistä myös itselläni kokemusta. Saan jatkuvasti toipumistarinoita erilaisiin oireisiin liittyen Free to Heal® -kurssin käyneiltä asiakkailtani ja Eroon oireista- kirjani lukijoilta. Myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja liikatoiminnasta parantuneet lähettävät usein viestiä minulle. Olen itsekin toipunut vakavista kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamista oireista Free to Heal®  -menetelmäni avulla.

Minulla on oma teoriani kilpirauhasen toimintahäiriöihin liittyen. Kaulan alueelle liittyy hyvin vahvasti itseilmaisu. Monilla naisilla on vaikeuksia tuoda esiin omia mielipiteitään ja omia rajojaan. He suostuvat asioihin mitkä eivät tunnu hyvältä, ja tukahduttavat itseään ja tunneilmaisuaan. Toinen ääripää on manipulointi ja kontrollointi. Myös tarve muunnella totuutta miellyttävämmäksi tai omien etujen mukaiseksi voi vaikuttaa kilpirauhasen alueeseen. Tämä saattaa ilmetä erilaisina oireina kaulan alueella. 

 

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ja liikatoiminnan juurisyyt

Olen huomannut, että kun ajattelen puhuvani asioita, mutta pidänkin ne itselläni, kaulan alueeni jännittyy. Mitä enemmän olemme läsnä, ilman että mieli jauhaa ajatuksia, sitä rennompi myös kaulan alue on. Kaulan alueen jännitys estää mikroverenkiertoa ja normaalia aineenvaihduntaa, mikä heikentää sen hyvinvointia.

Tämä voi kerätä patoutunutta tunne-energiaa kurkun alueelle, joka alkaa oireilla. On tärkeää sanoa se mikä kaipaa tulla sanotuksi, jottei itsensä tukahduttaminen ala oireilla kipuina tai erilaisina vaivoina.

Liiallinen asioiden pyöritteleminen ajatuksissaan lisää myös kokemukseni mukaan jännittyneisyyttä kaulan alueella. Sitä helposti elää päässään, mielensä kautta. Onkin erittäin tärkeää oppia tulemaan enemmän omaan kehoonsa. Oppia aidosti olemaan ja tuntemaan, sen sijaan, että ajattelee olevansa tai tuntevansa. Läsnäolo ja rentoutuminen on tärkeää, jotta pääsee pois jatkuvasta ajatusten virrasta. Näin kaulan alue voi rentoutua ja kilpirauhanen pääsee toimimaan optimaalisesti.

Myös erilaiset kaulan alueelle kohdistuneet väkivallanteot voivat myöhemmin oirehtia kilpirauhasen alueella. Kerron tästä vielä tarkemmin Eroon oireista-kirjassani, mutta nyt haluan jakaa erään lukijani palautteen, joka tukee myös omaa näkemystäni kilpirauhasen toimintahäiriön toipumisperiaatteista. Lupa tarinan jakamiseen saatu.
 

Miten toivuin kilpirauhasen liikatoiminnasta?

Tämä on erään asiakkaani, Annin, toipumistarina siitä miten hän onnistui paranemaan kilpirauhasen liikatoiminnasta. 

”Kaksi vuotta sitten syksyllä olin keskellä erittäin intensiivistä terapiajaksoa, jonka aikana käsittelimme vaikeita menneisyyden kokemuksiani. Tuon jakson aikana kävimme läpi sellaisiakin asioita jotka olin unohtanut ja pakannut muistini perimmäiseen nurkkaan. Ne nousivat tuolloin terapian aikana pintaan ja tuntui, kuin olisin tehnyt jonkinlaisen syväsukelluksen elämäni vaikeimpiin kokemuksiin. Kirjoitin tuona aikana paljon asioita myös paperille ylös purkaakseni mieltäni. Tekstiä saattoi syntyä päivittäin monta sivua. Oli vapauttavaa kirjoittaa kaikki itsestä ulos. 

Prosessi oli rankka, mutta myös vapauttava. Se taisi kuitenkin aiheuttaa keholleni liiallisen stressitilan, sillä minulle puhkesi kilpirauhasen liikatoiminta. Toimintakykyni heikkeni ja jouduin olemaan usean kuukauden ajan lähes vuoteen oma. En juurikaan pystynyt liikkumaan erilaisten vaikeiden oireiden takia. Sykkeeni oli jatkuvasti yli 130. Makuuhuoneesta keittiöön käveleminenkin oli minulle suuri saavutus. 

Terveydenhuollosta oli hyvin heikosti saatavilla apua. En päässyt tapaamaan edes lääkäriä vaan minulle määrättiin vääriä lääkkeitä puhelimitse. Jouduin hakemaan apua yksityiseltä lääkäriltä ja se maksoi minulle yli 500e. Koska fyysinen terveyteni käytännössä katosi, jouduin lopettamaan myös terapiassa käynnin. Vointini heikkeni jatkuvasti, sillä en saanut terveydenhuollosta lääkäripulan vuoksi apua eikä minulla ollut varaa käydä yksityisellä. Kun viimein sain lähetteen endokrinologille minulle määrättiin toinen lääke ja lääkärin arvio oli, että minulla on Basedownin tauti. 

Olin kolmatta kuukautta vuoteen oma ja sisuunnuin: Aion parantua tästä! Ajattelin hankkia kirjasi ja koittaa menetelmääsi. Muistan eräänä iltana kun kipu kaulallani oli kova, pidin kättäni hellästi kipukohdan päällä ja painoin sitä hyvin hiljaa. Koin ihmeellisen hetken jolloin menin kuin takaumassa hetkeen jolloin isäni pahoinpiteli minua lapsuudessani kaulan alueelle. Muistikuva purkautui syvänä ja lohduttomana itkuna ulos.

Tein Free to Heal® -menetelmää muutamien viikkojen ajan. Ja jo parin kuukauden kuluttua olin toipunut entiselleni. Minulle määrätyt lääkkeet loppuivat, enkä tiennyt, että minulla oli sähköinen resepti uutta purkkia varten olemassa, joten lääkitykseni loppui ikään kuin vahingossa siihen. Seuraavassa kontrollissa kilpirauhasarvoni olivat täysin normaalit, enkä ole sen jälkeen syönyt lääkkeitä eikä oireet ole palanneet.

Kilpirauhasarvojani kontrolloidaan edelleen puolen vuoden välein ja joka kerta tulos on yhtä hyvä. Uskon lapsuuden traumani olleen kilpirauhasen liikatoiminnan juurisyy. Koen, että menneisyyden kokemukseni läpieläminen ja menetelmäsi tuki olivat minulle se ratkaiseva tekijä pysyvässä toipumisessani.

Toivoisin, että yleisellä tasolla olisi enemmän keskustelua siitä miten tällaiset tunnetasolla piilevät juurisyyt vaikuttavat terveyteemme, erityisesti kilpirauhasen liikatoimintaan ja vajaatoimintaan, sillä näihin haasteisiin tuntuu olevan muutenkin äärimmäisen heikosti saatavilla apua. Myös minua hoitava endokrinologi sanoi diagnoosin olevan lähes arpapeliä, koska vaiva tunnetaan huonosti.

Kilpirauhasen liikatoimintaan ja vajaatoimintaan liittyvät oireet ovat kuitenkin pahimmillaan niin pahoja, että koko toimintakyky menee. Sen takia olisi tärkeää luoda ymmärrystä tähänkin vaivaan laajemmin. Siksi halusin jakaa toipumistarinani kokonaisuudessaan, jotta muutkin voivat kokeilla olisiko sinun menetelmästäsi heille apua myös kilpirauhasen oireisiin.”

 

Kilpirauhasen oireet ovat kehon viisas keino kertoa meille jotakin tärkeää itsestämme

Olen erittäin onnellinen saadessani lukea näin huikean toipumistarinan sillä kilpirauhasen liikatoiminnan ja vajaatoiminnan ajatellaan yleisesti ottaen olevan lähestulkoon parantumattomia. Onkin yleensä normaalia, että lääkitys jatkuu koko eliniän ja sitä joudutaan pahimmillaan säätämään jatkuvasti uusiksi ja hakemaan siihen oikeaa tasapainoa. Useimmat lääkäritkään eivät ymmärrä täysin kilpirauhasen liikatoiminnan ja vajaatoiminnan juurisyitä ja hoitomuotoja.

Omassa suvussani kilpirauhasen ongelmat ovat ilmenneet monta sukupolvea. Molemmilla isoäideilläni on ollut näitä haasteita. Toisella on ollut struuma ja toisella kilpirauhasen vajaatoiminta. Itselläni todettiin Hashimoton tauti, joka oireili vajaatoiminnan kaltaisin oirein. Söin kortisonia ja lopulta myös tilasin Saksasta ilmeisesti nykyisin laitonta lääkettä - saamatta apua.

Kun puhutaan perinnöllisyydestä, itse ajattelen, että tapa miten suvussa tietyt terveyshaasteet ilmenevät on suvussa kulkeva luontainen tapa reagoida tiettyihin asioihin elämässä. Tämä voi toki heijastua myös geeneihin. Geenit nimittäin heijastavat kokemustamme. Kun oppii kuuntelemaan oireen viestiä voi ratkoa jopa sukupolvia suvussa kulkeneita oireiden takana olevia juurisyitä.

Itse koen nykyään kilpirauhasen oirehtimisen tärkeänä viestinä! Jos se alkaa oireilla tunnen, että olen toimimassa jollain tapaa itseäni vastaan tai en kuuntele tarpeeksi itseäni. Kehoni viestittää tarpeesta läsnäoloon sekä tarpeideni kuuntelemisen tärkeydestä. On parempi kuunnella hienovaraisia viestejä, jottei kilpirauhasen tarvitse huutaa.

Jos kilpirauhaseni kuiskii tuntemuksin, tiedän, että on aika järjestää aikaa palautumiseen ja tehdä Free to Heal® -harjoituksia. Kuuntelen Iho ja itsetunto -meditaation ja teen myös kuurina Vagushermoharjoitusta, joka on loistava tähänkin haasteeseen. (Löydät harjoituksen kirjoituksen tästä)

Paljon puhutaan sydämen ja intuition kuuntelemisesta, mutta aivan yhtä hyvin voidaan puhua oireidemme syvemmästä kuuntelusta ja mitä tietyt oireet haluavat meille syvimmiltään kertoa. Oireet voivat olla syvempi viesti siitä mitä tunteita tai tarpeita kenties ohitamme, mikä meissä haluaa tulla kohdatuksi. 

Free to heal- kurssini on auttanut tuhansia ihmisiä saamaan apua oireisiinsa. Voit aloittaa kurssin ja paranemismatkasi tästä.

Close

Select Your Language