Näin kohennat itsetuntoasi meditaation avulla

itsetunto meditaatio Jun 13, 2024

Miten kohentaa itsetuntoa, joka laahaa pohjamudissa? Onko vuosikausien terapia ainoa ratkaisu, jolla voi nostaa itsetuntoa? Minun kokemukseni on, että avaimet hyvään itsetuntoon ovat aivan käsilläsi ja helposti saavutettavissa. 

Mikä on itsetunto? 

Hyvä itsetunto on sisäinen tila, jossa voi kokea olevansa täydesti rakkauden ja kaiken hyvä arvoinen. Toisin kuin ehkä yleisesti ajatellaan, itsetunto ei ole asia mikä välttämättä näkyy ulospäin. Itsetunto on enemmänkin sisäinen tila jonka vain ihminen itse voi kokea. Se on myös muuttuva tila, joka ei pysy staattisesti samana kaikissa elämänvaiheissa. Voit siis vahvistaa ja parantaa itsetuntoasi läpi elämän.

Ihminen joka on sinut itsensä kanssa, sallii itsensä olla juuri sellainen kuin on kaikkine erityislaatuisuuksineen. Kun hyväksyy itsensä, hyväksyy myös toiset. Hyvän itsetunnon omaava henkilö näin ollen sallii myös muiden ihmisten olla omia itsejään.

Hyvä itsetunto ei ole ylimielisyyttä. Ihmisen lähellä, jolla on hyvä itsetunto, on automaattisesti hyvä olla. Hyvä itsetunto onkin pitkälti myös sitä millainen tunnetila muille ihmisille välittyy toisen läsnäolossa. Hyvä levittää hyvää ympärilleen. Hyvän itsetunnon omaava ihminen luo hyväksynnän ilmapiiriä ympärilleen ja auttaa sitä kautta myös muita hyväksymään itsensä.

Miten voi parantaa itsetuntoa?

Itsetunto on asia mikä voi vaikuttaa merkittävästi omaan elämänlaatuun. Moni kokee, että oma itsetunto on heikko. Huono itsetunto voi ilmetä esimerkiksi siinä, ettei ole kykyä olla oma itsensä, vaan helposti mukautuu ja sopeutuu muiden odotusten mukaisesti. Silloin voi olla hyvä asia tehdä joitain itsetuntoa vahvistavia harjoituksia.

Yksi itsetunnon peruspilareista on itsetuntemus, eli tietoisuus omasta itsestä. On tärkeää oppia tuntemaan itsensä irti omista menneisyyden kokemuksista ja tiedostaa, ettei ole yhtä kuin ajatuksensa ja tunteensa, vaan jotain paljon enemmän. Et ole myöskään kokemuksesi, vaikka ne vaikuttavat helposti siihen, mitä itsestäsi ajattelet ja millainen olotila sinulla on omissa nahoissasi. Menneisyyden kokemukset ovat voineet saada sinut samaistumaan tarinaan joka ei oikeasti kerro mitään siitä kuka olet. Väitän, että syy itsetuntoon on menneisyyden kokemuksissa, joissa on syntynyt rajoittavia ydinuskomuksia.

Mistä huono itsetunto johtuu?

Huono itsetunto koostuu kahdesta asiasta 

  1. menneet kokemukset
  2. tulkinta itsestä, maailmasta ja omista voimavaroista.

Huonot tai traumaattiset menneisyyden kokemukset itsessään eivät johda huonoon itsetuntoon. On ihmisiä, jotka selviävät voittajina kaikenlaisissa tilanteista. MUTTA jos olet sisäistänyt negatiivisen tavan asennoitua itseesi, ajatuksen, että maailma on vihamielinen ja arvosteleva sekä koet, että sinulla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa itseesi tai ympäristöösi on hyvin todennäköistä, että kärsit heikosta itsetunnosta.

Ydinuskomukset ja heikko itsetunto

Niinkin arkipäiväiset, mutta toistuvat tilanteet, joissa lapsi on vaikkapa kaatanut maitolasin ja vanhemmat reagoivat siihen oman negatiivisen uskomuksen kautta tokaisemalla esimerkiksi: "taasko piti mennä sotkemaan", "etkö saa yhtä maitolasia pysymään pystyssä", saattaa luoda ja vahvistaa kokemusta arvottomuudesta ja huonosta itsetunnosta. Eikä viestintä ole vain sanallista, jos vanhempi siivoaa mielenosoituksellisesti ky

Ihmisellä, jolla on huono itsetunto saattaa olla seuraavia ydinuskomuksia:

  • "En ole arvokas"
  • "Muut ovat parempia kuin minä"
  • "Elämä on kilpailua"
  • "Resursseja on rajatusti"
  • "En ansaitse hyvää / rakkautta / menestystä"
  • "Epäonnistun aina"

 

Luo uusi tarina itsestäsi

Menneisyys on voinut luoda mieleesi tarinan jota toistat jatkuvasti itsellesi esimerkiksi sisäisen puheen kautta tai siinä miten puhut itsestäsi muille. On tärkeää huomata millaista tarinaa toistaa itsestään päivittäin. Kun tulee tietoiseksi siitä, mitä omassa sisäisessä maailmassa tapahtuu, omaa tarinaa ja sisäistä puhetta voi muuttaa. Se voi parantaa merkittävästi suhtautumista itseesi.

Itsetunnon kohottamiseen tarkoitetut meditaatiot voi auttaa sinua kehittämään myönteistä suhtautumista itseesi, lisäämään tietoista läsnäoloa ja vahvistamaan myönteisiä ajatusmalleja. Meditaatiosta voi olla myös suuresti hyötyä luomaan tietoisuutta siihen, ettemme rajoitu pelkästään ajatuksiin ja tunteisiimme vaan niiden takana on ääretön mahdollisuus kehittyä ja olla paljon enemmän mihin omat uskomukset tällä hetkellä edes yltävät.

Alla esittelen muutamia meditaatiotekniikoita, jotka voivat olla hyödyllisiä itsetunnon parantamisessa.

Kiitollisuus vahvistaa hyvän olon tunnetta elämää ja itseä kohtaan

Vaikka itsetuntosi olisi normaalitasoa, henkinen tai fyysinen kuormitus, kuten vaikka piinaava ihottuma tai flunssa, voi laukaista huonon itsetunnon. Kun koemme stressiä, alamme tietoisesti virittäytymään negatiivisiin tunteisiin. Tähän paras vastalääke on kiitollisuuden kokemus. 

Toisin kuin ajatellaan, kiitollisuus ei tule vain sattumalta kohdalle, vaan sitä voi käyttää myös tietoisesti työkaluna kohti hyvinvointia ja parempaa itsetuntoa. Kun koet kiitollisuutta, itsetuntosi tasapainottuu. Silloin ei tule ylilyöntejä eli ylikorostunutta egoa, eikä alemmuuden tunnetta, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä muita huonommaksi tai arvottomaksi.

Todellisuudessa kiitollisuus on luontainen tilasi, ja olet varmasti kokenut sitä esimerkiksi lapsena leikkiessäsi. Kun virittäytyy kiitollisuuteen, voi huomata, että jokainen hengenveto on lahja. Eihän meille ole luvattu täällä mitään - miksi emme sitten ottaisi jokaista hetkeä vastaan, kuin arvokasta lahjaa.

Halutessasi voit löytää joka päivä uudelleen tuon tilan. Aina kun mahdollista, aloita aamusi kuuntelemalla Kiitollisuus on syntymäoikeutesi – meditaatioharjoitus ennen kuin nouset sängystä. Sulje silmäsi ja siunaa tämä päivä. Tunne kiitollisuutta ja anna sen vahvistaa itsetuntoasi.

Kiitollisuus kehosta - meditaatiossa käyt läpi jokaisen kehonosan rakkaudella ja kiitollisuudella. Tämän syvärentouttavan meditaation voit kuunnella esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, jolloin sen luomat tunteet ja ajatukset vaikuttavat sinuun hyvin alitajuisesti myös unesi aikana. Kiitollisuusmeditaatio jättää sinulle euforisen hyvänolon tunteen. Se voi myös luoda turvan tunnetta, minkä kautta epämiellyttävienkin tunteiden vastaanottamiseen kyky lisääntyy. Itsetunto rakentuu kiitollisuudesta ihan kaikkia osiamme ja tunteitamme kohtaan, mitäään niistä arvottamatta huonommaksi tai paremmaksi. Olet arvokas ja täydellinen juuri sellaisena kuin olet, kokonaisena.

Voit kokeilla meditaatioitani 7 päivän ajan maksutta. Tilaa kuukausijäsenyys kaikkiin meditaatioäänitteisiin tästä. 


Positiiviset affirmaatiot itsetunnon tueksi

Voimalauseet - meditaatiossa on positiivisia lauseita, jotka vahvistavat itsetuntoasi. Toista näitä lauseita hiljaa mielessäsi tai ääneen meditaation aikana. Voit myös vastaanottaa nämä voimauttavat lauseet syvälle sisimpääsi ja kuunnella niitä meditaatiossa. Keskity vastaanottamaan ja keskity erityisesti tuntemaan nämä sanat kehollisella tasolla, jotta ne vaikuttavat sinussa lempeästi mutta voimakkaasti. Löydät tämän

Voit kokeilla meditaatioitani 7 päivän ajan maksutta. Tilaa kuukausijäsenyys kaikkiin meditaatioäänitteisiin tästä. 

 

Tietoinen itsemyötätunto vahvistaa itsetuntoa

Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin sisäinen tilamme on. Muuttamalla sisäisen tilamme nyt, voimme vaikuttaa siihen, millaisia muistomme ovat. Vaikuttamalla siihen, millaisia muistoja muistamme, vaikutamme sisäiseen tilaamme nyt. Olen turvassa – meditaation avulla voit vahvistaa sisäistä turvan kokemustasi.

Menneisyydestä vapautumisen meditaatio sopii sinullle, kun haluat muuttaa tunnetasolla menneisyyden tilanteita joissa et ole tuntenut oloasi turvalliseksi ja rakastetuksi. Voit kohdata ja muuntaa kokemuksiasi menneisyydestäsi turvallisesti tämän meditaation avulla. Tarina jota olet elänyt on vain yksi vaihtoehto monista. Voit kohdata myötätuntoisesti ne ikävät tunteet jotka tilanne herätti sinussa ja vapautua vanhasta tarinastasi. Nyt olet vapaa elämään toisenlaista tarinaa!

Kokeile meditaatioitani 7 päivän ajan maksutta. Tilaa kuukausijäsenyys kaikkiin meditaatioäänitteisiin tästä.   


Rakastetuksi tulemisen kokemus kohottaa itsetuntoa
 

Me jokainen olemme tulosta suuresta rakkaudesta. Miksi niin usein rajoitamme itseämme tuntemasta sitä? Rakkauden parantava voima - meditaatioharjoitus auttaa sinua vapauttamaan pelkoa ja tunnistamaan rakkauden, jota esivanhempasi ovat tunteneet.

Anna myönteisten tunteiden täyttää sinut ja tunne, miten ne vaikuttavat kohottavasti itsetuntoosi. Rauhoittava vauvamuisto – meditaatio vie sinut vauva-aikaan luoden turvaa ja hyvää oloa. Voit tehdä harjoituksen mielellään omassa rauhassa ja silmät kiinni. Tämäkin meditaatio on ihan esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa.

 Voit kokeilla meditaatioitani 7 päivän ajan maksutta. Tilaa kuukausijäsenyys kaikkiin meditaatioäänitteisiin tästä.  


Säännöllinen harjoittaminen näiden meditaatioäänitteiden avulla voi auttaa sinua luomaan myönteisemmän suhteen itseesi ja vahvistamaan itsetuntoasi ajan myötä. Voit kokeilla erilaisia meditaatioita ja valita käyttöösi ne, jotka sopivat parhaiten juuri sinulle.

Meditaatiokirjastossani on yli 40 erilaista meditaatiota joista voit saada rakkaudellista tukea erilaisiin elämäntilanteisiin. Voit ostaa meditaatioita yksittäin tai tilata kuukausi- tai vuosijäsenyyden. Kaikki meditaatiot löydät verkkokaupastani.

Close

Select Your Language