Testaa aivosi - tee NeuroGym neuroplastisuus aivotreeni

 

Aivot janoavat haasteita, voidakseen hyvin ja pysyäkseen muokkautuvina aivot kaipaavat harjoitusta. Pidä aivot virkeinä päivittäisellä aivotreenillä.

Tee NeuroGym aivotreeni -harjoitus:

Lue allaolevat ohjeet ja käynnistä esimerkkivideo klikkaamallla ylläolevaa kuvaa.

  • Tee oikealla kädellä "pyssy", eli peukku osoittaa ylös ja etusormi osoittaa vasemmalle
  • tee vasemmalla kädellä rauhannmerkki, eli etusormi ja keskisormi ovat pystyssä.
  • nyt vaihda
  • eli tee vasemmalla kädellä "pyssy", eli peukku osoittaa ylös ja etusormi osoittaa oikealle
  • tee oikealla kädellä rauhannmerkki, eli etusormi ja keskisormi ovat pystyssä.
  • Vaihda alkuun käsiä hyvin hitaasti. 
  • Vähitellen nopeuta.


Mitä on neuroplastisuus?

Neuroplastisuus kuvaa aivojen muokkauttuvuutta. Neuroplastisuus on siis aivojen kykya luoda uusia yhteyksiä ja unohtaa vanhoja yhteyksiä.

Suurinta muokkautuvuus on suurinta lapsuudessa, mutta vielä nuorten aikuisten aivot muuttuvat paljon. Iän myötä muutokset tapahtuvat hieman pienimuotoisemmin, mutta itse asiassa aivojen on havaittu luovan uusia yhteyksiä vielä vanhuksenakin.

Neuroplastisia muutoksia voisi kutsua myös oppimiseksi. Useimmiten tämä neuroplastisten muutosten myötä tapahtuva oppiminen on tieostamatonta. Voimme kuitenkin käyttää ilmiötä myös tietoisesti hyödyksemme.

Kun aivot huomaavat, että olemme jonkin uuden äärellä, ne havahtuvat. Oppiminen aikuisiällä voi tuntua hankalalta ja vastenmieliseltäkin, jos on tottunut kulkemaan aina tuttuja uria pitkin.

Ihmisen aivot kehittyvät 30-vuoden ikään asti ja tämän jälkeen uusien yhteyksien luominen käy hitaammin. Terveyskylän sivulla kuvaillaan karusti, että aivot alkavat "hitaasti rapistua" 30-vuoden jälkeen.

Tämän takia säännöllinen aivoharjoittelu kannattaisi aloittaa viimeistään 40-vuoden iässä, kun osa vanhenemisen merkeistä ilmenee.

Jos harjoitus tuotti haasteita - hyvä! Se tarkoittaa että aivot pinnistelevät oppiakseen uutta. Hidasta, ja jatka harjoituksen parissa vaikkapa huomenna. Jos harjoitus oli helppo, onnittelut! Voit siirtyä haastavampiin harjoituksiin. (Löydät niitä Free to Heal -kurssilta).

Miksi aivotreeni kannattaa?

Kun aivot joutuvat hieman pinnistelemään, ne siirtyvät oppimisen tilaan. Tällöin on myös helpompi tehdä muita neuroplastisia muutoksia. Aivothan ohjaavat kaikkea kehossa tapahtuvaa, joten muokkaamalla aivojamme, voimme vaikuttaa jopa fyysiseen kehoomme.

Aivojen treenaaminen kannattaa. Kun aivoja haastaa päivittäin, ne oivaltavat, että kannattaa pysyä eläväisinä.

Läpi elämän jatkuvan oppimisen on todettu olevan kuitenkin hyödyllistä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin takia. Voi olla, että säännöllinen aivotreeni vähentää riskiä sairastua muistisairauksiin, tai fyysisiin vanhuuden sairauksiin. 

Close

Select Your Language