Näin tuoksut voivat tehostaa oppimista, muistia ja jopa parantaa

aivot muisti tuoksut Aug 18, 2023

Hiljattain törmäsin Hesarissa artikkeliin, joka sai minut pysähtymään ja miettimään asiaa joka on tuntunut itselleni intuitiivisesti hyvinkin todelta. Artikkelissa esitellään tutkimus, jossa tuoksuille altistuneiden ikäihmisten muisti ja tiedolliset kyvyt paranivat yli kahdella sadalla prosentilla verrattuna verrokkiryhmään.

Nenä ei siis ole vain hengittämistä ja tuulen halkomista varten, vaan sillä näyttäisi olevan toinenkin tärkeä tehtävä terveytemme ja hyvinvointimme kannalta.

Tutkimuksen osallistujat olivat 60–83-vuotiaita. Koehenkilöiden makuuhuoneisiin laitettiin diffuuserilla kuuden puolen vuoden ajan ajan öisin kahdeksi tunniksi ruusun, appelsiinin, eukalyptuksen, sitruunan, piparmintun, rosmariinin tai laventelin tuoksua.  

Verrokkiryhmän makuuhuoneisiin tuupattiin puolestaan pelkkää vesihöyryä. Vanhukset aivokuvattiin ennen ja jälkeen tutkimuksen. Koejakson alussa ja sen jälkeen osallistujille tehtiin muisti- ja oppimistestejä. Koejakson jälkeen tuoksuille altistuneiden tulokset olivat parantuneet 226 prosenttia (!!!).

Tutkimus osoitti, että hajuaistin rikastaminen yöllä tuottaa parannuksia sekä kognitiivisessa että hermostollisessa toiminnassa. Näin ollen hajuaistin rikastaminen saattaa tarjota tehokkaan ja helpon tavan parantaa aivojen terveyttä. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, eikö? Kuvittele, että voit parantaa opiskelutuloksiasi hengittämällä esimerkiksi rosmariinin tai mintun tuoksua.

Mutta niin se on, tuoksut, (olipa ne hyviä tai pahoja) auttavat aivoja tekemään vahvoja hermoyhteyksiä.

Toisaalta tuoksut voivat yhtälailla vahvistaa aivoyhteyksiä, jotka saavat meidät voimaan huonosti... Eroon oireista - kirjassa, kerron omakohtaisen kokemukseni, miten tietyt tuoksut yhdistyivät lapsuudessani pelkoon ja turvattomuuteen, ja saivat minut sairastumaan.

Sairastuminen ja paraneminenkin, on tavallaan oppimisprosessi.

Vinkki!
Joten, jos unohdat jatkuvasti avaimet tai et muista, mihin laitoit silmälasit, ehkäpä ihana laventelikynttilä voisi olla avuksi :)

 

Oppimisen tehostaminen tuoksujen avulla 

Mutta miksi tämä kaikki on mielestäni kiinnostavaa? Koska aivomme ovat uskomattomia kyvyssään muokkautua ja kehittyä. Ne ovat kuin jatkuvasti oppiva superkone, ja jos ihanat tuoksut voivat olla polttoaine, joka saa sen toimimaan vielä tehokkaammin niin miksi emme käyttäisi niitä arjessamme?

Mielikuvaharjoittelu tuoksujen avulla

Terveyden tai elämänlaadun parantaminen mielen harjoittelun avulla on käytännössä aivojen opettamista uusille radoille. Tuoksuja voi, ja kannattaa siis käyttää myös Free to Heal -menetelmän harjoituksia tehdessä sekä rikastuttamaan meditaatiohetkiä. Käytännössä tämä toimii niin, että voit harjoituksen aikana tuoksutella jotain asiaa.

Tuoksuteltava asia voi myös liittyä harjoitukseen, ja auttaa siten eläytymisessä harjoituksen mielikuvaan. Esimerkiksi, jos teet kotisohvalta esimerkiksi Olen voima -lenkkeilymeditaatiota tai mielikuvaharjoitusta, jossa olet lenkillä metsässä, voit hypistellä vaikkapa kuusen oksaa, tai tuoksutella pihkan tuoksuista saippuaa.

Tai jos teet hypnosynnytysharjoituksia, joissa valmistaudut lempeään synnytykseen, voit tuoksutella harjoituksen aikana itse tekemääsi tuoksusuolaa. Synnytyksen aikana voit sitten tuoksutella suolaa uudelleen, jolloin pääset helposti vaipumaan synnytyskuplaan, ja syvään rentouden tilaan, jota olet hypnosynnytysharjoituksia tehdessä harjoitellut.

Toisaalta, ei tuoksun tarvitse välttämättä edes liittyä harjoituksen teemaan, silti tuoksun yhdistäminen harjoitukseen todennäköisesti vahvistaa harjoituksen tehoa, sillä se vahvistaa hermoyhteyksiä ja assosiaatioita, joita aktivoit harjoituksen aikana. (Eroon oireista -kirjassa kerron myös todella hassun tilanteen, joka minulla kävi tuoksuharjoittelun kanssa, kun ruusun tuoksu yhdistyi ruokaan yleensä. Yhden päivän ajan, riisi tuoksui minusta aivan ruusulle!)

 

Suosi aitoja, luonnollisia tuoksuja

Ja kun puhun tuoksuista, puhun aidoista, luonnollisista tuoksuista. Mikä vaan luonnollinen tuoksu käy!

Voit siis harjoituksia tehdessäsi haistaa omenaa, tuppoa pihanurmikkoa, tai vaikka katajaista paistinlastaa. (Ei kuitenkaan mitään keinotekoista hölynpölyä, sillä synteettiset tuoksut sisältävät ftalaatteja, jotka ovat hormonaalisia haitta-aineita). Ja jos oikein hurahtaa tuoksuihin, niin toki eteeriset öljy, ja esimeriksi aito laventeli, teepuuöljy, appelsiiniöljy, patsuli, eukalyptus ja sitruuna voivat tehdä ihmeitä mielellemme.

(Toki, jos jokin synteettinen tuoksu aiheuttaa sinulle terveydellisiä haasteita, kuten turvattomuutta tai huonoa oloa, voi olla hyödyllistä käyttää tuota tuoksua mielikuvan tasolla, tai pienen pienenä pitoisuutena harjoituksia tehdessä. Eroon oireista -kirjassa kerron tästäkin yhden esimerkin... :D)

Lopuksi, rakkaat ystävät, haluan rohkaista teitä kokeilemaan tätä asiaa. Seuraavan kerran kun käyt kaupassa, pohdi tuoksuja. Ja jos kaipaat tuoksukynttilää tai kosmetiikkaa, valitse tuote, joka sisältää aitoja luonnontuoksuja.

Anna aivojesi nauttia ja oppia. Ja muista, elämässä on kyse pienistä asioista – ja tuoksut ovat yksi niistä.

Voit myös tilata myös ihanalta tuoksuvia luonnollisia tuotteita verkkokaupastani https://www.soposoap.com/

Mitä mieltä sinä olet tuoksujen merkityksestä? Haluaisin kuulla sinun ajatuksiasi.

Lähteet:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1200448/full
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009768060.html

Close

Select Your Language