Mitä on hypnosynnytys? - Riskit ja hyödyt

Hypnosynnytys on menetelmä, joka sisältää erilaisia periaatteita sekä tekniikoita kehon ja mielen rentouttamiseksi. Hypnosynnytysmenetelmää harjoittamalla voit tuntea olosi rauhalliseksi, rennoksi ja varmaksi raskauden eri tilanteissa ja synnytyksen aikana. 

Hypnosynnytysmenetelmä ei vaikuta vain mieleen, vaan rentoutumisen kautta synnytys saa kulkea omaa, luonnollista rytmiään. Monet tuktimukset sekä hypnosynnytystä käyttäneet synnyttävät äidit ovat huomanneet, että hypnosynnytysmenetelmän tekniikoiden käyttö auttaa synnytyksessä koettuun kipuun sitä vähentäen.

Selvitetään, mitä menetelmä tarkalleen sisältää!

"Käytin oppeja läpi koko synnytyksen ja onnistuin saamaan upean synnytyskokemuksen synnyttämällä altaaseen. Synnytin sairaalassa, mutta sain silti hyvin omaa rauhaa ja tarvittaessa tukea. Synnytys oli ensimmäinen ja olin jopa yllättynyt kuinka luonnollisesti ja hyvin kaikki meni. Siitä saan kiittää tätä kurssia ja ystäväni viisaita sanoja "supistus kerrallaan"."


Miksi valita hypnosynnytys?

Hypnosynnytys on menetelmä, jota voidaan käyttää raskauden ja synnytyksen aikana. Maailmalla on kehitetty erilaisia hypnosynnytysvalmennuksia, joissa on kuitenkin myös paljon yhteistä. 

Menetelmän harjoittelu kannattaa aloittaa raskausaikana, sillä erilaisia tekniikoita on paljon. Erilaisiin harjoituksiin kannattaa tutustua rauhassa, jotta voi löytää itselle mieluisat työkalut omaan synnytykseen.  Vaikka olisit jo kerran hypnosynnyttänyt, kannattaa seuraavan raskauden aikana tutustua harjoituksiin uudelleen, sillä tällä kertaa saatat mieltyä eri harjoituksiin. Jokainen raskaus ja synnytys on ainutlaatuinen tässäkin mielessä!

Hypnosynnytys on kokoelma visualisointia, rentoutumista ja syvähengitystekniikoita. Hyvä hypnosynnytyskurssi on sellainen, että se johdattelee sinut koko menetelmän läpi ja opit kuin huomaamattasi. Hyvä hypnosynnytysohjaaja osaa kertoa tietopitoista asiaa inspiroivasti. Kokonaisuuden tulee olla toteutettu hyvin teknisesti, jotta voit luottaa siihen että voit oppimateriaaleja kuunnellessasi rentoutua. Vietämme liikaa aikaa puhelimella, joten itse suosisin äänikirjana toteutettua materiaalia. Tällöin voit halutessasi sulkea silmät tai käydä vaikka kävelyllä samalla lempeästä synnytyksestä oppiessasi.

Hypnosynnytyskurssin sisältöjen ja tekniikoiden yhteisenä tavoitteena on auttaa sinua tuntemaan olosi tyyneksi, rennoksi ja luottavaikseksi synnytyksen käynnistyttyä. "Hypnovauvojen", eli vauvojen, jotka ovat saaneet syntyä omaa tahtiaan, sanotaan olevan virkeämpiä ja paremmin valmistautuneita elämään kohdun tällä puolella kuin lääketieteellisesti syntyneiden vauvojen.

Erilaiset hengitystekniikat ovat olleet pitkään osa synnytystä, ja nykyäänkin kätilö saattaa ohjata synnyttäjää ponnistusvaiheessa hengittämään keuhkot täyteen ja ponnistamaan sitten vauvaa ulos hengitystä pidättäen (tätä tekniikkaa ei suositella hypnosynnytyksessä, kurssin käytyäsi ymmärrät miksi). Hypnosynnytysvalmennus opettaa sinulle tavan, jolla voit "hengittää vauvan ulos". Kun äiti hengittää oikein, kudokset saavat tarvittavaa happea - tämä vaikuttaa kohtulihasten toimintaan sekä kivun kokemukseen. Kohtukin "toimii" paremmin, kun äiti hengittää läpi ponnistusvaiheen.

ottaa nämä ja lisää rentoutumis-, visualisointi- ja mindfulness-tekniikoita, jotka saavat sinut syvään rauhalliseen ja tietoiseen tietoisuuteen.

Vaikka hypnosynnytys tähtää usein luonnolliseen, lääkkeettömään synnytykseen, näitä samoja tekniikoita voidaan käyttää kaikkien lääketieteellisten kivunlievitysmuotojen kanssa. Myös sektiosynnytyksessä hypnosynnytys on erinomainen työkalu. Hypnosynnytysmielikuvia voi käyttää myös lempeään sektioon valmistautuessa.

"Synnytykseen valmistautuessa ja raskausaikana sain niistä paljon tukea ja vahvistusta ja luottoa omaan intuotioon ja arvoihin ja toiveisiin liittyen raskausaikaan ja synnytykseen. Synnytyksessä auttoi paljon kaikki informaatio mitä sain kurssilta ja positiivinen luottamus synnytykseen sai suuresti vahvistusta kurssilta."

 

Mitä menetelmiä ja tekniikoita käytetään hypnobirthingissa?

Esittelen seuraavaksi muutamia tekniikoita, joita tulet oppimaan hypnosynnytyskurssillasi.

Tietoinen hengitys ja hengitystekniikat

Hengitys on vahva työkalu, joka on työkalupakissamme niin kauan kuin hengitämme. Huomion kiinnittäminen hengitykseen tekee hengityksestä tietoista. Tiedetään, että kun ihminen havaitsee hengitystään, stressitasot lähtevät laskuun, verenpaine normalisoituu ja lihasten hapensaanti paranee. Hengitysharjoituksista on satoja variaatioita, ja hypnosynnytyskurssilla opit parhaat tekniikat synnytyksen eri vaiheisiin.

"Kuuntelin voimalauseita koko synnytyksen ajan. Jo raskausaikana niistä oli tullut turvallinen ja rauhallinen olo. Keskityin hengitykseen ja mielikuviin. Olin luottavainen ja rauhallinen, en keskittynyt supistusten väliin tai ulkoisiin tekijöihin. Vetäydyin kuplaani."

Visualisointi

Visualisointi tarkoittaa mielikuvien muodostamista. Mielikuvien avulla voidaan rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä sekä luoda erilaisia assosiaatioita eli mielleyhtymiä. Yksi yleinen synnytykseen valmistautumisessa käytetty mielikuva on kukannupun avautuminen kauniiksi kukaksi. Samalla kun mielesi silmin näet kukan ja tunnet yhteyden siihen, miltä kukan avautuminen voi tuntua, tien tekeminen syntyvälle vauvalle helpottuu. Jos vertauskuvalliset mielikuvat eivät ole sinun juttusi, voit käyttää realistisia mielikuvia esimerkiksi, joissa sellaisia kuvittelet, miltä tuntuu nuuhkia rakkaan, sylissäsi nukkuvan vauvasi päätä aamuauringossa.

Birth to Heal™ -hypnosynnytyskurssin sisältämien neuroplastisuuteen perustuvien oppien mukaan ankkuroit itsellesi miellyttävät mielikuvat keholliseen muistiin, jolloin kun synnytys alkaa, mielikuvat aktiovituvat halutessasi ikään kuin automaattisesti. Tällöin sinun ei synnytyksen alettua tarvitse erikseen pohtia, mitä hypnosynnytystyökaluja milläkin hetkellä tarvitset.

 
"Käytin oppeja läpi koko synnytyksen. Erityisesti avautumisvaiheessa hengittelin ja tein mielikuvaharjoituksia kurssin ohjeiden mukaan. Synnytin sairaalassa täysin lääkkeettömästi ja sairaalaan saapumisesta vauvan syntymään meni vain 4 tuntia. Koen, että sekä lääkkeettömyys että lyhyt kesto olivat kurssin oppien ansiota."
 
"Synnytystä miettiessäni tein harjoituksia joissa visualisoin synnytystä, päästin irti aikasemmista epämiellyttävintä synnytyskokemuksistani, rakensin luottamustani itseeni synnyttäjänä, purin uskomuksia joita kannoin sisälläni, suunnitellessani kotisynnytystä.. missähän kaikissa tilanteissa käytin tiedostamattani jo oppeja joita kurssilta ammensin. Kiitos ❤️"
 

Tietoinen syvärentoutus

Sinulla on varmsti kokemuksia syvästä rentouden tilasta, kenties olet joskus makoillut aamulla sängyssä unen ja valveillaolon rajamailla. Hypnosynnytysmenetelmän avulla opit syvärentoutumaan missä ja milloin tahansa ympäristön häiriötekijöistä huolimatta. Tämä on erityisen tärkeä taito, jos aiot synnyttää sairallassa, jossa et itse voi 100% vaikuttaa ympäristötekijöihin, kuten ääniin, valoihin ja ihmisiin, joita synnytyksessäsi on länsä.

Syvärentoutuminen on eräänlainen meditaatiotekniikka, jonka avulla voit vaipua syvään rentouteen ja tulla takaisin tavalliseen valvetodellisuuteen milloin ikinä haluat. Voit käyttää tätä tekniikkaa esimerkiksi synnytyssupistuste, eli "synnytysaaltojen" aikana tai jos tunnet, että haluat kerätä voimia synnytystä varten. Toki nämä voimakkaat työkalut jäävät sinulle käyttöösi myös synnytyksen jälkeen! Syvärentoutumisen taidosta on taatusti hyötyä vauva-aikana.

 "Voimalauseista omaksuttu täysi luottamus kesti alusta loppuun vaikka minut kärrättiin hätäleikkaukseen vauvan sydänäänten laskettua. Synnytin alateitse heti leikkaussaliin päästyäni täysin iloisena ja rentona siskojen ympäröimänä (leikkaussalin henkilökunnan). Avautumisvaiheen hengitys auttoi eikä kipua ollut kuin ihan viime metreillä. Ponnistusvaiheen J-hengitys ja aiemman visualisoinnin aikana itse keksimäni mielikuvat takasivat nopean nautinnollisen synnytyksen."

Close

Select Your Language